(ВИДЕО и 3Д модел) В момента се разрушава кино "Сердика" в София

Не знам какво да кажа. Несъмнено няма да бъде "приятно гледане". Не и този път. Бях шокиран, когато минах покрай сградата днес сутринта - и добре, че бяха пуснали една мощна пръскачка със струя подобна на такава от пожарна кола, та отбих и погледнах... Сърцето ми се сви, като зърнах зейналия кратер в сърцето на някогашното кино "Сердика". 

Признавам, потърсих информация в интернет, но за не повече от час - ако не друго, то не е лесно да се открие такава. Има множество статии за случващото се, но никъде не намерих кога точно е построен салона, каква е неговата история. Във всеи случай тук съм гледал едни от първите западни филми като дете - Междузвездни войни, Индинана джоунс, Терминатор 2... 

Бе единственото кино със съраунд звук и много се говореше за страхотния ефект; все едно "космическите кораби наистина минават през залата". Днес залата е... на кино. А красивата фасада (признайте... с тези бели балкончета отваряше по един приятен и разумно-съчетан с градската среда начин площада) е все още жива - но и остават броени дни.

И до къде я докарахме! Още е там - но не можем да спрем нещата. Просто приемаме с въздишка "Събарят я". А кой? Защо? И някой попита ли ни? Мен не ме е.

ВИДЕО