Как всъщност бе заснето видеото над Синеморец с дрон?

Реших да драсна два-три реда в това отношение, защото за мое лично и доста голямо зачудване; филмчето стана, както се нарича в днешно време, "вирално".



Е, несъмнено вярвам, че се получи доста красиво; пък и ефектно като цяло; ала все пак не допусках, че толкова много хора ще проявят интерес към него и то едновременно...


Следните редове излязоха в доста онлайн медии; тук-таме дори по-съкратено; но най-многото, което можем да прочетем е следното:

"Видеото с гледки от крайбрежието при Синеморец, заснети с дрон, набира популярност във "Фейсбук".  Автора на това видео е фотографа Светлин Маринов. Той описва себе си като човек, обичащ планината и приключенията и с изследователски дух. 
В сайта си otnebeto.com  Маринов дава възможност да разгледаме България от необичайна гледна точка - от по-високо.

Заснемането е отнело два дни - миналите събота и неделя."
 Всичко написано тук е вярно, дори по отношение на това колко време ми е отнело самото заснемане, от Дневник.бг ме попитаха лично; което повечето други онлайн издания не направиха; като дори не се поинтересуваха дали съм съгласен със споделянето на материала. Но - така си е в България, свикнали сме. Най-много ме изненада констатацията, че дрона е бил пуснат точно на 200 метра - не знам как е направено това изчисление, но навярно някой е допуснал, че двеста звучи като сериозно число и ще бъде впечатляващо. Всъщност височината видимо варира през цялото клипче.
 Всъпителният кадър във видеото е взет от неделните снимки на Силистар - просто много готино стана това движение между скалите и реших, че ще си струва да го използвам за самото начало; за да стане бързо ясно на зрителя какво следва да види. От там насетне кадрите следват някаква логическа връзка, връщайки ни в съботния ден, когато с пряители плажувахме край Велека.
 Наистина вълшебно място е това и в рамките едва на един полет успях да заснема много и в някаква степен, разнообразни моменти - прелитането ниско над вълните, обхождането на красивите скали, обграждащи плажа, реката, която китно се скрива в гъстата гориста растителност, намираща се непосредствено зад плажната ивица.
 Признавам, че сам останах изненадан от тази гледка тук - от високо, плажовете на Синеморец наистина изглеждат "сякаш не са в България". Работата е там, че са си именно тук - просто понякога сякаш свикваме да виждаме тези магически синьо-зелени цветове само от рекламните каталогчета за Фиджи и Хаваите - но навярно, ако си направим повече такива кадри в родната България; ще започнем не след дълго да ги асоциираме и с нашето си крайбрежие.
   Тези пък, които са имали търпението да изгледат цялото клипче до край (или са превъртяли нетърпеливо; но пък с интерес); са успели да зърнат и чудният залез, с който природата ни награди в края на неделния ден, докато се подкрепяхме с по питие на една от крайните, крайбрежни улички на Синеморец. Определено това е едно райско кътче на земята - дано бъде опазено и за нашите поколения и винаги да можем да му се радваме така, както можах аз и моите приятели.


Не бяха малко и съветите за направа на филмче с по-лежерна/свежа музика, затова монтирах нов вариант - с някой непоказвани до сега кадри, ориентирано към плажовете на Силистар и устието на река Велека. Приятно гледане!